HRANA KOJA PODSTIČE CIRKULACIJU

Super foods

10 super namirnica koje poboljsavaju cirkulaciju

Sledeće namirnice pomažu kod poboljšanja cirkulacije:

Ljuta paprika
Paprika je dostupna kao sveža ili sušena začinska biljka i povezana je sa poboljšanjem metabolizma i jačanjem arterija i krvnih sudova. Papriku je najbolje jesti u sirovom stanju u salatama ili isceđenu u sok.

Pomorandže
Pomorandže i drugo citrusno voće su bogarti vitaminom C i prirodni su razređivači krvi. Jačaju kapilarne zidove i sprečavaju nakupljanje plaka, koji dovodi do slabe cirkulacije.

Crna čokolada
Sadrži flavonoide koji se prirodno nalaze u biljkama i voću i povezana je sa poboljšanjem cirkulacije. Studije objavljene u časopisu o cirkulaciji pokazale su da je crna čokolada bogata prirodnim flavonoidima i poboljšava cirkulaciju krvi u poređenju sa belom čokoladom koja ne sadrži flavonoide.

Semenke suncokreta
Semenke suncokreta su bogate vitaminom E, koji dokazano pomaže kod sprečavanja stvaranja ugrušaka u krvi. One su odlična namirnica za poboljšanje cirkulacije. Namirnice sa sličnim dejstvom su i masline, orasi i semenke bundeve.

Koren đumbira
Đumbir je poznat kao namirnica koja pomaže protiv mučnine i problema sa varenjem kao i za poboljšanje cirkulacije krvi. Đumbir može da se jede sirov ili kao začin u hrani ili da se pije čaj od đumbira.

Beli luk
Beli luk ima mnogo koristih svojstava, a jedan od njih je što čisti krv i pomaže da se spreči nagomilavanje naslaga. Ostale namirnice u toj grupi, kao što su rotkvice, luk i praziluk takođe su dobri u pospešivanju cirkulacije krvi.