VEŽBE ZA CIRKULACIJU

Exercise

Vežbanje je važno u održavanju optimalne cirkulacije. Slede vežbe koje mogu da poboljšaju cirkulaciju.

Hodanje
Hodanje je jedna od najboljih vežbi za ljude svih uzrasta. Hodanje čini da se mišići nogu stežu i opuštaju i na taj način pumpaju krv u celom telu. Hodanje je lakši oblik vežbanja koji takođe snižava krvni pritisak. Počnite sa kratkim šetnjama 2 ili 3 puta nedeljno.

Plivanje
Plivanje najmanje opterećuje zglobove i korisno je i lako za telo, jer je vežba bez opterećenja. Plivanjem radi celo telo i poboljšava se protok kiseonika do srca i pluća. Ljudi svih uzrasta i nivoa kondicije mogu da plivaju kao i oni koji pate od bola u mišićima i zglobovima.

Joga
Joga zahteva kontrolisano disanje i ovaj tip disanja povećava koncentraciju kiseonika u krvi i pomaže protok krvi u mišićima i tako poboljšava cirkulaciju. Joga ima različite nivoe težine, u zavisnosti od utreniranosti pojedinca.

Vožnja biciklom
Biciklizam je odličan za poboljšanje cirkulacije u donjem delu tela i može da se izvodi napolju ili u teretani.

Ples
Ples možda nije svakodnevna vežba, ali je odličan za poboljšanje cirkulacije kroz celo telo.

Vežba podizanje peta i prstiju
Vežba naizmenično podizanje prsti-peta je dobra za pumpanje krvi u noge kada osetite utrnulost, peckanje ili bol u nogama. Sedite sa kolenima pod uglom od 90 stepeni u odnosu na pod. Zatim podignite prste od poda držeći pete na podu. Zatim ih spustite nazad na pod. Ponavljajte vežbu sa jednom nogom, a potom sa drugom nogom, a onda pokušajte da radite sa obe noge u isto vreme, da bi konačno završili vežbu ljuljanjem sa peta na prste.

Vežbe za ruke
Jednako učestala pojava kao što je loša cirkulacija u nogama može biti i loša cirkulacija u rukama. Ispružite prste obe ruke, zatim napravite pesnicu, zadržite nekoliko sekundi i ponovo ispružite prste. Ovo će sprečiti grčeve u prstima i rukama i omogućiti bolju cirkulaciju.

Marširanje u mestu
Počnite marširanjem u mestu 20 puta, ispravite ramena, leđa moraju biti ravna, a stomak uvučen. Nastavite da marširate, praveći kružne pokrete ramenima, jednostavno podignite oba ramena do ušiju, zatim nazad i napred, 20 puta.

Upozorenje
Sav sadržaj na ovoj stranici je dat kao opšti pregled. Potražite savet lekara opšte prakse ili specijaliste pre vežbanja. Konsultujete svog lekara opšte prakse sa svim zdravstvenim problemima.